Wat zijn de kosten voor de ontwikkeling van softwareproducten in 2024?

Geplaatst op 18-03-2024

Categorie: Computer en internet

De kosten voor het maken van een nieuw softwareproduct kunnen variëren tussen de € 15.000 en € 100.000. Dit bereik is groot omdat verschillende software-ideeën eenvoudig, middelmatig complex of zeer complex kunnen zijn.

Een eenvoudig softwareprogramma met slechts een paar functies kost minder. Evenzo kan het bouwen van producten met veel functies voor elke organisatie duurder zijn. Om een precieze offerte voor productontwikkeling te maken, moet je het idee vastleggen en alle functies beschrijven die de software moet hebben.

In deze blog wordt uitgelegd hoe je de productontwikkelingskosten van een software-idee berekent.

Hier zijn 5 factoren die van invloed zijn op de kosten van productontwikkeling

1. Product Ontwerp

Het softwareproduct moet een intuïtieve gebruikersinterface bieden die iedereen gemakkelijk kan gebruiken. De mate van maatwerk die nodig is in het visuele ontwerp heeft een directe invloed op de prijs voor het product.

De kosten van maatwerk kunnen bijvoorbeeld lager zijn als je een kant-en-klaar sjabloon gebruikt. Als je het website-ontwerp echter helemaal opnieuw bouwt, kunnen de prijzen hoger uitvallen.

De meeste bedrijven kiezen voor de middenweg van het aanpassen van kant-en-klare sjablonen, die merkwaarden, een meeslepende gebruikerservaring en een hoge datavisualisatie bieden en helpen de kosten van softwareontwikkeling in de hand te houden.

2. Code Ontwikkeling

De volgende grote factor die de kosten van softwareproducten beïnvloedt, is het schrijven van code. De codeontwikkelingsfase is de grootste fase van softwareproductie en een groot deel van het projectbudget wordt besteed aan ontwikkelaars.

Het team van de ontwikkelaar zorgt ervoor dat het product volgens de verwachtingen werkt, dus ze hebben een grote rol bij het maken van de software. De exacte kosten van een ontwikkelaar zijn afhankelijk van hun jarenlange ervaring en expertise in softwaretechnologieën.

3. Testen van producten

Zodra je het ontwerp en de systeemarchitectuur van de software hebt vastgesteld, begint de rol van kwaliteitsborging in het project. De QA-engineers vinden en verwijderen bugs uit de software en zorgen er ook voor dat de applicatie aansluit bij de vooraf gestelde eisen.

Ze zorgen ervoor dat de software gebruiksvriendelijk, veilig is en snelle prestaties biedt. De standaard softwaretestprocedure omvat unittesten, functionele tests en integratietests. De kosten van QA-ingenieurs zijn afhankelijk van de complexiteit van de testprocedures.

4. Aanwerving Model

Het gekozen inhuurmodel heeft ook een directe invloed op de kosten van softwareontwikkeling. Als je bijvoorbeeld een IT-expert bent die een product bouwt, kun je een ontwikkelaar inhuren om een paar extra handen voor jouw team te hebben.

Als je daarentegen een bedrijf runt en geen IT-vaardigheden hebt, geeft je er misschien de voorkeur aan het project volledig uit te besteden aan een softwarebedrijf om het product te laten ontwikkelen.

Beide benaderingen zijn verschillend, dus de ontwikkelingskosten variëren op basis van het samenwerkingsmodel met het softwarebedrijf.

5. Complexiteit van het product

De complexiteit van het product omvat alle functionele kenmerken, het ontwerp, het aantal gebruikers van de applicatie en meer. Hoe meer functies en gebruikers het product heeft, hoe hoger de softwarekosten.

Eenvoudige softwareproducten kosten minder omdat ze in minder tijd en moeite kunnen worden gebouwd. Bij het maken van complexe software daarentegen worden veel ontwikkelaars ingehuurd en kost het ook veel tijd om het eindproduct te maken, wat de kosten voor softwareontwikkeling verhoogt.

Hoe bereken je de ontwikkelingskosten van nieuwe producten?

Stap-1: Identificeer jouw behoeften

Je moet duidelijke antwoorden krijgen op de vraag waarom je het product maakt, wie het gaat gebruiken en hoeveel gebruikers het tegelijkertijd moeten kunnen gebruiken. In eenvoudige bewoordingen moeten het productidee, de functionele kenmerken en de gebruikers worden vastgesteld.

Zodra je deze factoren hebt vastgesteld, wordt het gemakkelijker om de juiste technologische hulpmiddelen en levensvatbare softwareontwikkelaars voor de ontwikkeling van jouw product te identificeren.

Stap 2: Kiezen tussen inhuren en uitbesteden  

De volgende stap is om te beslissen of je softwareontwikkelaars inhuurt of het project volledig overdraagt aan outsourcingpartners. Inhuren kan je geld besparen als je goed thuis bent in productontwikkelings- technologieën. Bovendien ben je in staat om het IT-project volledig te beheersen.

Als je echter een zakenman bent die geen IT-ervaring heeft, is het haalbaar om een softwarebedrijf te kiezen om het product te ontwikkelen. Je moet alleen kiezen op basis van de specifieke vereisten.

Stap 3: Ontvang schattingen van softwareontwikkelings- bedrijven

Je kunt verschillende softwarebedrijven vinden die een nauwkeurige schatting kunnen geven voor het bouwen van jouw softwareproduct. Kies echter niet alleen voor bedrijven die lage prijzen aanbieden. Zoek in plaats daarvan naar waar voor je geld bij de potentiële partner.

Het bedrijf moet bijvoorbeeld een onderhoudsperiode aanbieden waarin ze eventuele niet-herkende bugs in de software zullen oplossen. Dit zorgt voor een foutloos softwareproduct.

Zodra je van meerdere partners komt, kun je het de beste optie kiezen om het product te maken.

Afsluiten

Het inschatten van de exacte kosten van softwareontwikkeling van producten kan moeilijk zijn omdat er veel factoren bij betrokken zijn. Een redelijke schatting kan je echter helpen weloverwogen beslissingen te nemen en het budget te kunnen plaatsen. Dit leidt tot een naadloze productervaring voor elk bedrijf.